Futball-lázban ég az ország. Magyarország pénteken talán az év legfontosabb mérkőzését játsza majd Románia ellen. A tét nem más, mint a világbajnoki selejtezőcsoport második helyének megszerzése. Persze nem ezen az egy meccsen fog múlni, de mégis...

Immáron 27 éve annak, hogy a magyar labdarúgó válogatott nem jutott ki nagy világeseményre. Ma már az is nagy siker lenne, ha legalább a pótselejtezőig eljutnánk, hisz erre legutóbb 1997-ben volt példa. Labdarúgásban a legnagyobb sikerek az elmúlt években az 1989-90-es születésű korosztály utánpótlás csapataihoz fűződnek, akik először 2006-ban kijutottak az U17-es Európa-bajnokságra, majd 2008-ban az U19-esek között Eb-bronzot szereztek, amely egyben azt is jelentette, hogy kvalifikálták magukat az U20-as világbajnokságra. Onnan aztán 2009-ben szintén egy bronzéremmel tértek haza, és akkor azt hittük, hogy itt a jövő válogatottja, lelki szemeinkkel talán már láttuk is, hogy azok a fiúk egy felnőtt Eb-n, vagy vb-n kergetik a labdát. Aztán ebből az álomból is felébredtünk, a valóság ennél sokkal kiábrándítóbb, még akkor is, ha jól tudjuk, nem mindenkiből lesz nagy játékos, aki utánpótlás szinten remekelt. Persze most van egy olyan válogatottunk, amely csapatként képes igazán nagy dolgokra, de úgy gondolom, érdemes kicsit utánanézni, mi is történt a világbajnoki bronzérem megszerzése után az említett korosztály tagjaival. Az első részben azoknak a játékosoknak a pályafutását veszem nagyító alá, akik mind a három utánpótlás világversenyen szerepeltek.BeFunky_20091016u20goloro.jpg.jpg

NBI-es szinten

Debreceni András – védő: Honvéd nevelés, 2005-ben játszotta első NBI-es mérkőzését, ekkor 16 éves volt. A következő évben már 19 alkalommal kapott szerepet a kispesti csapatánál, ebből 13-szor kezdőként lépett pályára. Bár a Honvéd csapatkapitánya is volt, miután nem írta alá tavaly a 2013.06.30-án lejáró szerződését, a klub a másodosztályba „száműzte”.  Nyáron szabadon igazolhatóvá vált, amit a Diósgyőr ki is használt, így ebben a szezonban már a miskolciak csapatát erősíti. A magyar válogatottban egy mérkőzésen lépett pályára, 2012 júniusában egy Csehország elleni barátságos meccsen cserélték be a hosszabbítás perceiben.

Szekeres Adrián – védő: Sándor Károly akadémista, 2007-ben mutatkozott be az NBI-ben. Egy szezont játszott a csapattal az NBII-ben is, majd 2012-ben a Videotonhoz szerződött. Ott azonban nagyon kevés játéklehetőséget kapott, így a 2013/14-es szezontól kölcsönbe a Puskás Ferenc Akadémiához került. A válogatottba nem kapott eddig meghívást.

Présinger Ádám – védő: Szintén a Sándor Károly Akadémián nevelkedett, a magyar élvonalban azonban a Videoton színeiben mutatkozott be 2009-ben. Hiába szerzett első mérkőzésén gólt, a klubnál inkább a második csapatnál jutott szóhoz, illetve a Vasasnál szerepelt kölcsönben. 2011 óta a Pápa játékosa, ahol állandó lehetőséget kap a csapatban. A válogatottnál nem került szóba a neve.

Egyre mélyebben

Simon András – támadó: 2006-ban az MTK színeiben mutatkozott be az élvonalban, majd a Liverpool csapatához került 2007-ben Németh Krisztiánnal együtt. Amíg azonban utóbbi ontotta a gólokat a tartalékcsapatban, Simon leginkább a kispadról, vagy a lelátóról nézte azokat különböző sérülései miatt. A 2009/10-es szezonban kölcsönbe a spanyol Córdobába került, de mire beverekedte magát a kezdőcsapatba, elszakadt a combizma, így megint csak kihagyásra kényszerült. Ennek ellenére a klub megtartotta volna, de a Liverpool végül visszarendelte Angliába. 2010 decemberében aztán szerződést bontott az angolokkal, és a holland Excelsiorhoz igazolt. Ott azonban fél év alatt csak egy meccsen játszott. 2011-ben négy éves szerződést kötött a Győri ETO-val, de csak 4 mérkőzésen lépett eddig pályára. 2012 tavaszán a Sopron, őszén a Pápa csapatában szerepelt kölcsönben, majd ismét fél évet a Győrnél, majd onnan  a Haladáshoz került hat hónapra. Míg az előző csapatoknál 4-5 mérkőzésen pályára lépett, addig a szombathelyieknél az első csapat nem számolt vele, csak az NBII-ben kapott lehetőséget. Jelenleg is a Győr játékosa, de a klub szakmai stábja nem tart rá igényt a 2013/14-es szezonban. A magyar válogatottnál nem került szóba a neve.

Egyszer fent, egyszer lent

Koman Vladimir – középpályás: Az ungvári születésű, de Szombathelyen nevelkedett játékos 2004-ben mutatkozott be a felnőttek között az akkor NBII-ben szereplő Haladásban. 2005-ben leigazolta az olasz első osztályú Sampdoria. 2007-ben a klub színeiben bemutatkozott a Seria A-ban, a szezon további részét azonban a tartalékcsapatban töltötte. 2008-ban kölcsönbe került a Seria B-s Avellinohoz, majd 2009-ben az első osztályú Barihoz. A 2010-11 idényben a Sampdoria színeiben egyre több bajnoki mérkőzésen jutott szóhoz, illetve Európa Liga mérkőzésen is pályára lépett, sőt viselhette a csapatkapitányi karszalagot is. A szezon végén azonban a klub kiesett a Seria A-ból, Koman pedig a másodosztályban nem sok szerepet kapott. 2012 januárjában négy és fél éves szerződést kötött az AS Monacoval, nyáron azonban az orosz FC Krasznodar csapatához igazolt. Kezdetben még számoltak a klubnál a játékossal, az elmúlt időben azonban nem lépett pályára. Bár a Haladás is szerette volna kölcsönbe venni Komant, végül a szintén orosz Ural csapatához került az év végéig. A válogatott kapcsán sokáig arról szóltak a hírek, hogy a fiatal tehetség inkább Ukrajnát erősítené, végül azonban az U20-as vb-t követően, 2010. május 23-án bemutatkozott a magyar válogatottban. Egervári Sándor csapatában alapembernek számít, eddig 30-szor ölthette magára a címeres mezt, és hétszer volt eredményes. Annak ellenére, hogy az elmúlt időkben nem szerepelt klubjában, tagja a Románia és az Észtország ellen készülő keretnek, és valószínűleg pályára is fog lépni.

Felszálló ágban

Gulácsi Péter – kapus: 2007-ben lett az MTK  első csapatának tagja, majd ugyanebben az évben a Liverpoolhoz került. 2008/09-ben a felnőtt keretbe nevezték, de bajnokin nem  jut szóhoz.  Tartalékban azonban jól védett, így kölcsönbe került a harmadosztályú Hereford Unitedhez. 2009-ben felkészülési meccsen már számított rá a Liverpool , de bajnokin csak a kispadig jutott el. 2010 tavaszán kölcsönbe került a harmadosztályú Tranmere Rovershez. 2011-től a Hull City csapatánál szerepelt szintén kölcsönben. Jelenleg a Red Bull Salzburgban véd. Ő az első számú kapus, az eddigi bajnokikon, és az Európa Liga meccseken is ő állt a kapuban. A csapat az EL csoportkörében is érdekelt. Válogatottban eddig nem mutatkozott be, jelenleg csak biztonsági tartalékként számol vele a szövetségi kapitány.

Németh Krisztián – támadó: Győrből került az MTK felnőtt csapatához 2005-ben, ahol két szezon alatt 37 mérkőzésen lépett pályára és 14 gólt szerzett. 2007-ben a Liverpool szerződtette, a tartalékcsapatban ontotta a gólokat, vezéregyéniség volt. 2008/09-es szezonban nevezték a Liverpool keretébe, de csupán felkészülési meccseken lépett pályára. 2009 telén kölcsönbe került a másodosztályú Blackpoolhoz, de az első meccsén arccsonttörést szenvedett, így több mint egy hónap kihagyásra kényszerült. 2009/10-es szezont kölcsönben az AÉK Athénnál töltötte, ahol ősszel a bajnokikon, és az Európa Ligában is rendre játéklehetőséget kapott. Novemberben azonban U21-es Eb-selejtezőn megsérült, így csak tavasszal térhetett vissza a pályára. 2010-ben megvásárolta a Olympiakosz Pireusz, majd kölcsönadta az Olympiakosz Volosznak. Miután a görög klub 2011-ben nem tudott megegyezni a belga Standarddal Németh eladásáról, a csatár szerződést bontott az Olympiakosszal, és inkább hazajött félévre az akkor a másodosztályban játszó MTK-hoz. 2012 januárjában innen a holland élvonalban szereplő RKC Waalwijkhoz vezetett az útja. 2012 őszén igazolt jelenlegi csapatához, a Roda-hoz. Bár a nyáron felreppentek olyan hírek, hogy Németh ismét vált, mégis maradt a holland klubnál. Eddig pedig úgy tűnik, jól tette, hisz a bajnokságot remekül kezdte, és játékával meggyőzte Egervári Sándort is, hogy ismét a válogatott keretben a helye. Eddig 12-szer lépett pályára a nemzeti csapatban, legutóbb a júniusi Kuvait elleni barátságos mérkőzésen kapott lehetőséget a kapitánytól.

A bejegyzés trackback címe:

https://ginandjuice.blog.hu/api/trackback/id/tr905493860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása