f12dd22cd1e8.jpg2012 kétségtelenül a magyar sport kiemelkedő éve volt. Gondoljunk csak a remek olimpiai szereplésre, ahol 8 arany, 4 ezüst, és 5 bronzéremmel a ranglista 9.(!) helyén végzett Magyarország, vagy a májusi úszó Eb-re, ahol versenyzőink futószalagon szállították a fényesebbnél fényesebb érmeket. Tették ugyanezt az év végi rövidpályás Eb-n és VB-n is, karácsonyra pedig az olimpiáról lemaradt női kézilabda válogatott ajándékozta meg saját magát és minket egy EB-bronzzal. Az év elején férfi és női vízilabda válogatottunk is bronzéremmel tért haza a kontinensviadalról, míg férfi kéziseink 8. helyen végeztek a januári Európa-bajnokságon. Utóbbi három csapatunk az olimpián is érdekelt volt, ahol a férfi kézilabda és a női vízilabda csapatunk egyaránt negyedik lett, míg a férfi vízilabdások címvédőként érkezve, csak az ötödik helyet szerezték meg a londoni játékokon. Az egyéni sportok esetében bár a hangsúly az év első felében az olimpiai kvalifikáción volt, úszóink számos EB elsősége mellett Berki Krisztián Európa-bajnoki címmel hangolt Londonra, mint ahogy ezt tette Pars Krisztián is. Nem feledkezhetünk el kajak-kenusainkról, akik minden évben megörvendeztetnek minket jópár Európa-, és világbajnoki elsőséggel. Ellenben vívóinknak korántsem volt sikeres a 2012-es év - egészen az olimpiáig. Birkozóink viszont már az EB-n jelezték, Londonban is számolni kell velük, mint ahogy judosaink is jól szerepeltek az idei kontinenstornán.

Jégkorong válogatottunk a divízió I-es Vb-n volt érdekelt még áprilisban, de idén sajnos messze került a feljutástól, mint ahogy elszállt az olimpiára való kijutás lehetősége is. Női és férfi kosárlabda válogatottunknak sem sikerült az aktuális világversenyre való kijutás, a magyar röpladba azonban még ennél is mélyebbre zuhant, hisz a sportág vezetői egyenesen a megszünéséről beszéltek, ha nem jut állami támogatáshoz itthon az olimpia amúgy egyik legnézettebb csapatjátéka. 2012 révén továbbá beszélhetünk a női kézilabda klubcsapataink sikeréről, Michelisz Norbert WTCC-s diadaláról, a tenisz idényről vagy épp a Forma-1 idei szezonjáról. A labdarúgás azonban egy külön fejezetet is megér, a 2012-es év a magyar futball számára is hozott sikereket, még akkor is, ha az Európa-bajnokságon megint nem voltunk ott, és a Bajnokok-ligája, valamint az Európa-liga küzdelmeiben is csak részsikerek jutottak nekünk. Kezdjük az év végi összegzést a világ legnépszerűbb sportjával.

Labdarúgás - EURO 2012, VB-selejtezők, EL-liga, NB1

UEFA%20Euro2012.jpgSajnos az már 2011 őszén eldőlt, a magyar labdarúgó válogatott nem lesz ott a 2012-es Európa-bajnokságon sem. Így az ukrán-lengyel közös rendezésű EB-t ismételten egy másik ország csapatának szurkolva izgulhatták végig a magyar fociszerelmesek. Azok, akik Hollandiával szimpatizáltak, mindjárt a csoportkör után elgondolkozhattak azon, hogy a továbbiakban kinek fognak szorítani, hisz az Oranje nagy meglepetésre nyeretlenül az EB korai szakaszában búcsúzni kényszerült. Erre a sorsra jutottak az oroszok, a dánok, a horvátok, az írek és a svédek is, valamint a két rendező ország nemzeti tizenegye is csak a lelátóról nézhette a negyeddöntő mérkőzéseit. A legjobb nyolc között Portugália Csehországot, Spanyolország pedig Franciországot verte, a két nyertes csapat az elődöntőben találkozott egymással, ahol a döntőbe jutásról tizenegyesek döntőttek. Ebben a címvédő spanyolok voltak jobbak 4-2-es aránnyal, így megvolt az esély arra, hogy ismét megnyerjék a kontinenstornát. A másik ágon a németek a görögöket ejtették ki, Olaszország pedig büntetőpárbajban kerekedett Anglia fölé. A torna kezdete előtt leírt - elsősorban az olasz futballban kialakult botrányok miatt - Squadra Azzura meglepetésre nyerni tudott a végső győzelemre is esélyes németek ellen az elődöntőben, így rájuk várt a feladat, hogy megfosszák a spanyolokat az újabb Európa-bajnoki trófeától. Erre azonban az olaszoknak esélyük sem volt a döntőben, ahol a spanyol válogatott sima 4-0-val jelezte, még mindig ők a legjobbak az öreg kontinensen.

torok13_w1024.jpgA magyar labdarúgó válogatottnak az év érdemi része - miután az EB-n nem volt érdekelt - ősszel kezdődött a 2014-es világbajnoki selejtezőkkel. Szeptemberben először Andorrába látogattunk, ahol a papírformának megfelelően 0-5-re vertük a miniállam válogatottját. Pár nappal később Hollandiát fogadtuk a Puskás Ferenc Stadionban, azonban hiába várta szinte mindenki nagy reményekkel ezt a meccset, a hollandok átgázoltak rajtunk, a vége 1-4, oda. Ezek után októberben a feladat nem más volt, mint verni az észteket és a törököket is, különben már az ősz folyamán oda lehet a csoportból való továbbjutás. Észtországban csak beszenvedtük azt az egy találatot, amely elég volt a 3 pont megszerzéséhez, majd jöttek azok a törökök, akik az előző mérkőzésükön hazai pályán vereséget szenvedtek a románoktól. Nem kezdődött jól számunkra a meccs, a törökök az első félidő közepe táján vezetéshez jutottak, és a szerencse is közrejátszott abban, hogy még az első játékrészben egyenlíteni tudtunk. Innentől azonban mintha szárnyakat kapott volna a válogatott és rohamozni kezdte a törökök kapuját. A második félidő elején meg is lett ennek az eredménye, Szalai talált be a kapuba, majd nem sokkal később tizenegyest kaptunk, amit Gera be is vágott. 3-1, ide! A mérkőzés hátralévő részében már csak az volt a feladat, hogy a csapat tartsa az eredményt, ami sikerült, így jogosan ünnepelte őket a közel harmincezres közönség a  Puskás Ferenc Stadionban. Miután a románok is kikaptak a hollandoktól, így válogatottunk a csoport második helyén várhatja a folytatást, március közepén épp Romániát fogadjuk Budapesten, nagy meccs lesz ez bizonyos.

szurkolok640.jpgA 2011/2012-es NB I-es idényt a DVSC csapata nyerte a Videoton és a Győr előtt. Így a debreceniek ismét megpróbálkozhattak a Bajnokok-Ligája főtáblájára kerüléssel, ami azonban nem sikerült. Miután csak a harmadik selejtezőkörben véreztek el, így esélyük nyílt az Európa-Liga csoportkörébe való kvalifikációra, de a Bruges végül túl nagy falatnak bizonyult számukra és ettől a tornától is búcsúzott a Loki. Nem úgy, mint a Videoton, aki a selejtező második fordulójában csatlakozott be a küzdelmekbe, itt a Slovan Bratislava ellenében ment tovább idegenben lőtt több góljával. Aztán jött a belga Gent, akiket 4-0-ás összesítéssel ejtett ki a Vidi, így már csak a török Trabzonsport állt az EL-főtáblára jutás útjában. Sem a kinti, sem a hazai mérkőzésen nem született gól, így a végén tizenegyesek döntőttek - a Videoton javára! A 64 között a csoportban idegenben kezdett a csapat és sima 3-0-ás vereség lett a vége a Genktől. Majd olyat láttunk, amit utoljára talán a DVSC BL-főtáblára kerülésekor. A székesfehérváriak először 3-0-ra verték hazai közönség előtt a Sportingot, majd a Baseltől vették el a három pontot. Ezek után már csak egy meccset kellett volna nyerni a csapatnak, de ez a csoda nem következett be, így a Videoton a csoport harmadik helyén végezve búcsúzott az Európa-ligától. A bajnokságban harmadik helyezett Győrt kizárták az idei év nemzetközi küzdelmeiből, így helyettük a negyedik Budapest Honvéd indulhatott az Európa-liga selejtezőjében, de a második körben elvéreztek, mint ahogy a Magyar Kupában a DVSC-től tizenegyesekkel kikapó MTK is, bár ők már az elsőben. A 2011/2012-es Bajnokok Ligájában a Chelsea csapata diadalmaskodott a Bayern München ellenében, míg az Európa-Ligában spanyol házidöntőt rendeztek, amit az Athlético Madrid nyert meg. A 2012-es évben mindkét UEFA-liga csoportköre  lezárult már, a csapatok 2013-ban  az egyenes kieséses szakasszal folytatják a kupákért való küzdelmeket.

2012 krónikájához tartozik még az NB I őszi idénye, amelyet a Győr zárt az élen az MTK és DVSC előtt. A csapatok tavasszal innen folytatják, mint ahogy a Magyar Kupa legizgalmasabb szakaszára is 2013-ban kerül majd sor. Női válogatottunknak az idei évben sok babér nem termett nemzetközi szinten, tétmeccsen - EB-selejtező - csupán a bolgárokat sikerült verni. Az MTK női csapata a Bajnokok Ligájában a 16 közé kerülésért küzdhetett, de végül nem sikerült a Malmön átverekednie magát. Futsal válogatottunk nem jutott ki az Eb-re, jelenleg a VB-selejtezőkön vesz részt a csapat. U17-es válogatottunk továbbment az első selejtezőcsoportból, az Eb-re való kijutást tavasszal harcolhatják majd ki. U19-es csapatunknak ugyanez sajnos nem sikerült, mint ahogy az U21-es válogatott is lemaradt a 2013-as korosztályos kontinenstornáról.

Magyar szempontból nem is kívánhatnánk mást a 2013-as futballévre, mint sikeres világbajnoki-selejtezős szereplést és klubcsapatainknak újabb Bajnokok-Ligája/Európa-Ligás főtáblára való kerülést! Ria-Ria-Hungária!

640_MIR0123.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ginandjuice.blog.hu/api/trackback/id/tr214989239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása