A tegnapi napon befejeződtek a 2013-as férfi kézilabda világbajnokság csoportküzdelmei. Pár óra múlva pedig kezdetét veszi a nyolcaddöntő első mérkőzése. Ebben a szakaszban igazi tétmeccseket láthatunk majd, hisz amelyik csapat nyertesen jön ki a párharcokból, azok már biztosan a világ legjobb nyolc csapata között lesznek. Erre Magyarországnak is van esélye, na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg csoportonként, hogy alakult ki a világbajnokság tizenhatos mezőnye.

A-csoport

Az A-csoportban némileg felborult a papírforma, hisz szinte mindenki Franciaországot várta az első helyre. Az olimpiai bajnok azonban kikapott az újjáalakuló németektől, s hiába végeztek azonos pontszámmal a csoportban, az egymás elleni eredményt nézve Németország megelőzte őket a tabellán. A németek attól a Tunéziától szenvedték el egyetlen vereségüket, akik az első meccsükön, igencsak megnehezítették a franciák dolgát, ellenben kikaptak Brazíliától. Az első forduló legnagyobb meglepetése az volt, hogy az argentínok nyerni tudtak azon Montenegró ellen, akik a Vb-selejtezőn a későbbi olimpiai ezüstérmes Svédországot búcsúztatták. A dél-amerikaiknak azonban nem jutott már több pont, mint ahogy Montenegró sem tudta legyőzni egyik ellenfelét sem a csoportban, így ők ketten az Elnöki Kupában folytatják a szereplésüket. Miután a brazilok Tunézia és Montenegró ellen is eredményesebbek voltak, így övék a csoport harmadik helye, míg az afrikaiak a negyediken mentek tovább a nyolcaddöntőbe. A csoport végeredménye:

  1. Németország 8p,
  2. Franciaország 8p,
  3. Brazília 6p,
  4. Tunézia 6p,
  5. Argentína 2p,
  6. Montenegró 0p

B-Csoport

A B-csoportban a továbbjutók névsorát nézve papírforma eredmény született. A dánokat egyik csapat sem tudta megverni, így ők 100%-os mérleggel várják a nyolcaddöntőt. Az oroszok visszatérni látszanak a kézilabda elitjébe, míg a macedónok a tavalyi Eb-hez hasonlóan jól szerepelnek. A két csapat összecsapásán döntetlen született, de míg az oroszok csak a dánoktól kaptak ki, Macedónia az izlandiak ellen is vereséget szenvedett. Izland az olimpia után új kapitánnyal és Stefansson nélkül vágott neki a világbajnokságnak, ez némileg meg is látszik a teljesítményükön, csak csoportharmadikként mentek tovább a legjobb 16 közé. Ororszország épp az ő legyőzésüknek köszönhetően másodikként végzett a dánok mögött, Macedónia lett a negyedik továbbjutó. A két kieső, Katar és Chile az Elnöki Kupában javíthatja mérlegét. A csoport végeredménye:

  1. Dánia 10p
  2. Oroszország 7p
  3. Izland 6p
  4. Macedónia 5p
  5. Katar 2p
  6. Chile 0p

A két csoport továbbjutóiból a következő nyolcaddöntős párosítások alakultak ki:

Dánia - Tunézia: A mérkőzés esélyese egyértelműen Dánia, de ahogy afrikaik meg tudták nehezíteni a franciák, vagy a németek dolgát, úgy a dánok sem számíthatnak könnyű mérkőzésre.

Németország - Macedónia: Annak ellenére, hogy a németek a franciák előtt lettek csoportelsők, egyáltalán nem kaptak könnyű ellenfelet a nyolcaddöntőben. Macedónia bárkire veszélyes lehet, Németország sem mehet ellenük biztosra, ennek ellenére nagyobb esélyük a továbbjutásra nekik van.

Franciaország - Izland: A franciák sem örülhetnek felhőtlenül nyolcaddöntős ellenfelüknek, de a nyolc közé jutásukat azért mindenki biztosra veszi. Izland kemény ellenfél lesz, de Franciaország jobb formát mutat náluk a világbajnokságon és jobb erőből is áll.

Oroszország - Brazília: Úgy tűnik az oroszok erős csapattal vesznek részt a világbajnokságon, a dél-amerikaiak ellen ők az abszolút esélyesek. Nagy meglepetés lenne, ha mégis Brazília kerülne ki győztesként a párharcból.

C-csoport

A legkiegyenlítetebb csoport, nem lehetett egyértelműen megmondani a meccsek előtt, hogy ki lesz a négy továbbjutó, és milyen sorrend alakul majd ki. Az A és B csoporthoz hasonlóan itt is jól szerepeltek azok a nemzeti együttesek, amelyek lemaradtak a londoni olimpiáról. Ez talán nem is akkora meglepetés, hisz nekik ez a szezon fő versenye, emellett a következő olimpiai időszak első olyan világversenye, ahol bizonyíthatják, számolni kell velük a világelitben. Szlovénia az erős ellenfelek ellenére hibátlanul zárt a csoport élén, bár játékuk ingadozó volt és a többi továbbjutóval igencsak szoros meccseket játszottak. A végjáték azonban mindig az ő javukra döntőtte el a két pont sorsát. A lengyelek is csak tőlük kaptak ki, így viszont be kellett érniük a csoport második helyével, míg az olimpiát is megjárt Szerbia a harmadik helyen végzett. A negyedik továbbjutó ebből a csoportból a Rutenka játékára építő Fehéroroszország lett megelőzve Szaúd-Arábiát és pontot sem szerző Dél-Koreát. A csoport végeredménye:

  1. Szlovénia 10p
  2. Lengyelország 8p
  3. Szerbia 6p
  4. Fehéroroszország 4p
  5. Szaúd-Arábia 2p
  6. Dél-Korea 0p

D-csoport

Szerettünk volna meglepetést okozni, de nem sikerült. Az olimpiához hasonlóan a magyar csapat egy csoportba került a horvátokkal és a spanyolokkal, akik nem melesleg a világbajnokság házigazdái. A három csapat kiemelkedett a csoportból, így már a Vb kezdete előtt tudni lehetett,   a kérdés csak az, hogy osztják el egymás között a pontokat, ergo, ki hányadik helyen jut tovább. A mieink azzal az Egyiptommal kezdtek, akik a felkészülési időszakban 15 gólos vereséget mértek a szerbekre, így kicsit izgultunk, milyen formát is mutat majd az afrikai csapat. Negyed óra után azonban látszott, félnivalónk nincs, így simán hoztuk a mérkőzést. Ezután a magyar NBII szintjén is gyenge csapatnak számító Ausztrália következett, tiszteletreméltó a küzdelmük, de inkább volt ez egy edzőmeccs a magyarok számára, mint komoly találkozó. Nem is készült a csapat külön erre a mérkőzésre, inkább a sokkal fontosabbnak tartott horvátok elleni ütközetre tartalékolta az energiáját. Horvátországnak azonban nem okozott nagyobb gondot a legyőzésünk, ebben mi is nagy segítségükre voltunk, hisz rendre a kezünkbe adtuk a labdát, amiből pedig leindítottak minket és ziccerben szinte egyszer sem hibáztak. A spanyolok ellen a mutatott játék ezzel szemben már jobb volt, a második félidő közepéig pariban is voltunk velük, aztán elfogyott az ötlet, igen kevészer lőttünk kapura, így nem is csoda, hogy ezen a mérkőzésen is vereséget szenvedtünk. Utolsó meccsünket már abban a tudatban játszottuk le, hogy eredménytől függetlenül továbbjutottunk, s bár vereség esetén a csoportnegyedikként könnyebbnek tűnő ágra kerültünk volna az egyenes kieséses szakaszban, a csapat nagyon sportszerűen győzelemre játszott. Habár Algériának ez a meccs élet-halál volt a továbbjutás szempontjából, ha akartuk, akkor sem tudtunk volna tőlük kikapni, hisz elég gyengén játszottak. Ebből az aspektusból nézve reális, hogy az ausztrálok mellett ők folytatják az Elnöki Kupában, míg Egyiptom a magyarokkal, a spanyolokkal és a horvátokkal egyetemben bejutottak a legjobb tizenhat közé. Az utolsó fordulóra jutott a csoport rangadója, a spanyolok nagyon szerettek volna nyerni hazai közönség előtt a horvátok ellen, s bár a csoportmásodik jobban járt a folytatást illetően a leendő ellenfelekre nézve, erre a meccs közben egyik csapat sem gondolt. A horvátok végül behúzták a mérkőzést, a spanyolok kicsit búslakodtak, de az vigasztalhatja őket, hogy a negyeddöntőben elkerülik a franciákat, míg a horvátok - mindkét csapat továbbjutása esetén - már a nyolc között összecsaphatnak az olimpiai bajnokkal. A csoport végeredménye:

  1. Horvátország 10p
  2. Spanyolország 8p
  3. MAGYARORSZÁG 6p
  4. Egyiptom 3p
  5. Algéria 3p
  6. Ausztrália 0p

A két csoport továbbjutóiból a következő nyolcaddöntős párosítások alakultak ki:

Horvátország - Fehéroroszország: A fehéroroszok képesek meglepetésekre, de nem valószínű, hogy a horvátokat meg tudják lepni. Egyértelműen Horvátország a mérkőzés esélyese.

Szlovénia - Egyiptom: Akár még nagy csata is lehet, de a szlovénoknak több esélye van a nyolcba  jutni, mint az észak-afrikaiaknak.

Spanyolország - Szerbia: Szerbia kemény ellenfél, de a spanyoloknak nem okozhat gondot a továbbjutás. A szerbeknek extraklasszis teljesítményre lenne szükségük, hogy ők jöjjenek ki győztesként a párharcból, de az elmúlt időszakban nem igazán voltak erre képesek.

MAGYARORSZÁG - Lengyelország: A számunkra legfontosabb mérkőzés. Bárkit is kaptunk volna a C-csoportból, mindenki ellen van esélyünk, így a lengyelek ellen is. A Vb előtt felkészülési meccsen döntetlent játszottunk velük, de ebből az eredményről sok mindenre nem következtethetünk. A legutóbbi világbajnokságon komoly téttel bíró meccsen vertük őket. Kérdés, hogy a kihagyott olimpia után milyen erőből álló csapatot sikerült összehozniuk, azonban a mieinkre jellemző, hogy a közel egyforma teljesítményre képes csapatok ellen meg tudják nyerni a tétmeccseket. Erre lehet alapozni, mást pedig nem is mondhatnék, minthogy mi fogunk a legjobb nyolcba jutni, ahol viszont már a nálunk erősebbnek tartott dánok ellen kellene kiharcolni a négybe kerülést.

 Kézivb.jpg

 

 Képek forrása: Kovács Anikó MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://ginandjuice.blog.hu/api/trackback/id/tr255028624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása