200122_W2E_06_FRANCE_HUNGARY_01.jpgA hétvége igazi sportünnep lehet a magyarok számára. Nemcsak amiatt, mert az MKB-MVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében szerepel, és akár meg is nyerheti azt, hanem azért is, mert 1987 után újra Eb-résztvevő lehet a magyar női röplabda válogatott.

Igen, jól olvastad, röplabdáról van szó. Arról a sportágról, amelyet a londoni olimpián a csapatsportok közül a legtöbben néztek, és amely hatalmas népszerűségnek örvend világszerte. Magyar sportszerető emberként talán elképzelni is nehéz ezt, hisz hazánkban a röplabda az elmúlt évtizedekben jócskán feledésbe merült. Pedig az elmúlt közel 30 évben csak épp annyira volt sikeres, mint a honi labdarúgás. Tudom, tudom a foci akkor is foci, és a magyar labdarúgó válogatott akkor is a legnagyobb Isten itthon, ha nem ér el semmit. Márpedig 1986 óta nem volt ott világbajnokságon, Eb-n pedig utóljára 1972-ben.

A röplabda történelemkönyvének oldalait is hosszassan kell lapozgatni napjainktól visszafelé, hogy sikerekről olvashassunk. Hacsak nem tartjuk azt annak, hogy a férfi válogatottunk 2001-ben hosszú idő után Eb-n szerepelt és ott 9. lett, azóta viszont semmi. Pedig ha rápillantunk a kontinensbajnokság éremtáblázatára, bizony megtaláljuk rajta Magyarország nevét. Férfi válogatottunk a 11. helyen áll ezen a listán 1 ezüst és 1 bronzéremmel, női válogatottunk szintén ezt a pozíciót foglalja el 1 ezüsttel és 4 bronzzal. A világbajnokságokon már korántsem voltunk ilyen eredményesek, érmet sosem nyertünk, 1970-ből a nők révén van viszont egy negyedik helyünk. 1976-ban és 1980-ban az olimpián is épp csak lemaradtak a lányok a dobogóról, míg 1972-ben ötödikek voltak. A férfiak mindössze egyszer, 1966-ban vettek részt az ötkarikás játékokon, ahol az előkelő hatodik helyet érték el.

Eredményes múlt ide, vagy oda, a magyar röplabda a '80-as évek második felétől kezdve erős hanyatlásba kezdett. Egyre kevesebben választották ezt a sportágat, a magyar bajnokág és az utánpótlás nevelés színvonala pedig jócskán elmaradt a röplabda nagyhatalomnak számító országokéktól. Legjobbjaink hiába játszottak a legerősebb európai bajnokságokban és voltak csapataik legjobbjai, válogatott szinten nem tudtunk nagyot alkotni. A magyar röplabda akkor került igazán mélyre, mikor 2012 szeptemberében kiderült, hogy nincs a MOB sportágfejlesztési koncepciójának kiemelt sportágai között, azaz nem részesül jelentős állami támogatásban. Ekkor kaptak igazán fejükhöz a MRSZ vezetői, és őrült lobbizásba kezdtek, amely eredményre is vezetett, hisz egy hónappal később bejelentették, hogy a röplabda is a látványsportágak kategóriájába került.

Most pedig úgy tűnik, a szakvezetők nemcsak a levegőbe beszéltek, mikor ígéretett tettek arra, hogy mindent megtesznek a röplabda hazai fejlesztéséért. Nemzeti csapataink Európa Ligában való szereplése volt az első lépés megtétele a siker útja felé, amely eredményekben elsősorban a női válogatottnál jelentkezett. A lányok tavaly hosszú idő után, nagy meglepetésre eljutottak a vb-selejtező utolsó köréig, idén pedig a 2015-ös Eb-selejtező második csoportkörének első fordulójában remekeltek. Jelenleg 9 ponttal, és 9:2-es játszmaaránnyal vezetik a csoportjukat, és ha ez a hátralévő három mérkőzés után is így marad, akkor bizony lehet ünnepelni, hisz a csoportelsők kvalifikálják magukat az Eb-re.

A hétvége reményeink szerint a Veszprém sikerétől lesz hangos, de ha a röpis lányok is örömet okoznak, azt hiszem azt sem fogjuk bánni. Hogy szemtanúi lehetünk e ennek, az meg már csak az izraelieken múlik. Látjuk, vagy  sem,  HAJRÁ CSAJOK, VELETEK VAGYUNK!

200122_W2E_06_FRANCE_HUNGARY_02.jpg

Képek forrása: cev.lu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ginandjuice.blog.hu/api/trackback/id/tr526210765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása